Interview Artistiek voorzitter Showband – Jordano da Silva Piloto

By 18 september 2020N-Motion, Showband

Jordano is geïnterviewd door Jessica De Franco:

Wat is jouw functie binnen Noordenveld?

“Ik ben voorzitter van het artistiek team. Mijn portefeuille is voornamelijk vergaderingen goed voortzetten, maar ook goed op kwaliteit en stijl bewaking zitten.”

Waarom past deze functie bij jou?

“Het past bij mij, omdat ik het heel belangrijk vind dat Noordenveld niet alleen een gezellige club is, maar ook een club is die uiteindelijk goed en meetbaar gaat presteren. Ik zit al vanaf jongs af aan bij Noordenveld, dus het stukje stijlbewaking kan ik vanuit mijn ervaring doen.”

Wat vind je leuk aan met deze club mensen werken?

“Met de leden vind ik het leuk omdat we elk jaar een gezamenlijk startpunt hebben en vanuit daar elk jaar verder bouwen. De saamhorigheid als gehele vereniging vind ik tevens belangrijk. Als het gaat om het samenwerken met het artistiek team gaat het om het optimaal benutten van de expertises van de stafleden. Uiteindelijk draait het om mooie producties maken en samen het doel bereiken, in dit geval op een leuke manier de beste prestatie behalen.”

Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met Noordenveld?

“Dat is in twee stappen gegaan. Ik was tien jaar oud en woonde in Drachten, vlak bij het centrum. Ik hoorde in één keer allemaal muziekkorpsen voorbij lopen. Ik stapte op mijn fiets en ging naar het centrum. Er was één korps die ik heel mooi vond. Toen keek ik op de Bass Drum en zag ik “Roden” staan. Noordenveld viel me niet op, maar Roden wel. In datzelfde (2001) jaar verhuisen we naar Roden. In het najaar met de Kinderboeken week was het thema hobby’s. Terwijl ik boeken ging halen zag ik daar een meneer met trommelstokken. Het eerste wat ik vroeg “Kunt u drummen meneer?” Waarop de beste man met “Ja, ik kan ook drummen, maar dit zijn stokken om op een trommel te spelen.” antwoordde. Ik wist niet wat het verschil was, maar ik wilde het ook leren. Ik fietste helemaal gek naar huis en riep: “Mam, mam ik wil trommelen!”. Ze dacht (wellicht hoopte) dat het voor even was. De snuffelcursus volgde, tien lessen voor 50 gulden inclusief een paar stokken (goeie deal!). Een week later was mijn eerste moment bij Noordenveld, snuffelcursus, tien lessen. Nu zijn we bijna twintig jaar verder.

Een paar weken later tijdens de Sinterklaasintocht zag ik de showband voor het eerst in uniform. Toen herkende ik de band die ik zo leuk vond in Drachten! Op dat moment realiseerde ik dat ik bij die mooie band in opleiding was, magisch toch? En oja, de meneer met trommelstokken was John ;).”

 Is er iets wat je altijd is bijgebleven, met Noordenveld?

“Zoveel… zoveel, zowel als spelend, als niet spelend. Op pad en niet op pad. Ik ben iemand die alles in de details onthoudt. Dus het zijn echt veel momenten. Het meest frustrerender moment, dat was op het WMC 2009 met de show Toussaint L’Ouverture. We marcheerden het veld op en op het veld lag een heel groot blauw zijl. Het moest het water voorstellen van een eiland, de Dominicaanse Republiek. We speelden een statige Franse mars en voordat we bij het kleed kwamen, kwam er een windvlaag onder het zeil. Het hele kleed vloog meters omhoog. Toen had ik echt zoiets van, laat maar, rechtsomkeert, het hoeft niet meer. Daarom sta ik ook op elke foto heel chagrijnig. Mijn eerste WMC, 2009.”

Als je Noordenveld zou moeten omschrijven in een paar woorden, hoe zou u dat doen?

“Het is iets magisch, het bruist altijd. Op het moment dat je denkt dat bepaalde dingen niet goed gaan staan in één keer mensen op om het op te pakken. De club kent meerdere dragers, dat is echt het magische gedeelte. Het is voor mij een familie, niet zo zeer dat we allemaal bij elkaar over de vloer komen, maar wat ik bedoel is dat niemand meer is dan de ander. Niemand staat boven de ‘wet’ of boven de groep. Magisch, familie en prettig gestoord, we durven alles, we doen alles. Al is het is niet altijd goed, we zijn echt van het proberen. We durven het over een heel andere boeg te gooien.”

Waar hoop je dat Noordenveld staat over tien jaar?

“Het huidig team is nu iets meer dan vijf jaar bezig. We willen over tien jaar een kwalitatieve club met een geoliede organisatie. Ik wil Noordenveld bekend hebben staan als een allround muziekkorps. Daarom proberen we van alles, van akoestische instrumentarium tot elektronica.”

Wat is je lievelingsnummer van Noordenveld?

“Eentje die ik er zonder pardon met veto erin heb gezet is Blue Monday van Gallowstreet. Vanwege de diversiteit, de swing die erin zit en mijn liefde voor brassbands in New Orleans style. Zo’n nummer swingt gewoon. We kunnen ook veel van de stijl leren omdat we anders gewend zijn. Daarnaast heeft het niet alleen ons veel te bieden, maar ook het publiek.”

MVN Profile foto Jordano

foto: Dana ten Hoor