Interview Muzikaal Leider & Arrangeur Andries Renema

By 20 september 2020Showband

Andries is geïnterviewd door Jessica De Franco

Wat is uw functie binnen Noordenveld?

“Ik heb de leiding over de blazers en ik arrangeer, dus ik ben eigenlijk de muzikale leider zou je kunnen zeggen.”

 En wat vindt u leuk aan deze functie?

“Wat ik er leuk aan vind, is dat het weer een ander soort groep is dan ik gewoon ben. Ik dirigeer en arrangeer allerlei groepen en dit was nou juist weer een groepje die een eigen gezicht had, een eigen idee, ik ken Noordenveld natuurlijk al heel lang, vanuit mijn Pasveer periode. En omdat ik het juist leuk vind om met een groep die een eigen gezicht heeft, ook een eigen stijl te laten houden, leek me dat heel leuk om te doen.”

Wat was u eerste aanraking met Noordenveld?

“Dat was bijna toen ik nog spelend lid was en dan gaat opa heel ver terug, dan praten we echt al meer dan dertig jaar geleden.”

Met welke reden werd u toen benadert?

“Ik heb een aantal keer hier, bij Noordenveld, workshops gedaan. Op basis daarvan dat ik de fluiten les wilde geven, zo ben ik uitgenodigd ooit in die periode. En later is mijn eerst een aantal keer gevraagd om gewoon projectmatig de hele groep te moeten leiden en eens een paar arrangementen te schrijven, zo is het begonnen. Ik ben toen aan het eind van die periode gevraagd. Ik heb toen gezegd “heel veel succes, ik hoop dat ik jullie in de nieuwe samenstelling verder te zien, misschien dat nog eens een arrangementje voor jullie kan schrijven”. Toen ben ik gevraagd “Ja maar zou je misschien niet vast bij ons willen komen?”.

Was u antwoord toen meteen “Ja”?

“Ja, ik vond het hartstikke leuk om te doen, jazeker, he alleen kijk het is natuurlijk wel zo dat de groep het ook moet willen. Ik heb bepaalde ideeën over hoe ik vind dat een sound moet wezen van een band en een gezicht moet wezen. Ja, dat moet wel matchen met de plannen die de groep zelf heeft.”

Waar vind je het leuk om met deze mensen te werken?

“Het is een groep die vele gezichten kent, dat vind ik heel interessant, omdat het uiteindelijk natuurlijk uit twee verschillende verenigingen heen moet worden, dat zit er nog een klein beetje in. De oude jonge groep en de oude groep tegenover de jonge groep, de nieuwe leden, die weer een heel andere cultuur met zich meebrengen en het leuke met deze groep is ook dat deze groep heel kneedbaar is. De groep is bereid om eens even wat gekke dingen te doen, om wat uit te proberen, ook als die dingen soms helemaal niet oké zijn of niet lukken. Dat vind ik het leuke aan deze groep.”

Is dat waarin Noordenveld zich scheidt van andere verenigingen?

“Jazeker, in het plan wat we destijds hebben afgesproken toen ik begon, toen hadden wij al een beeld van welke richting we met Noordenveld op wilden gaan en 1 ding roep ik bij al mijn groepen die ik lesgeef “Jongens hou je eigen gezicht.” En Noordenveld moet ik mijn beleving nooit een kopie worden van een andere bestaande club, want je wordt altijd een slechte kopie van iemand anders. Dat moet je nooit willen en Noordenveld had van oudsher, helemaal in het verleden, hadden ze al een eigen sound, die ik heel leuk vond en het eigenwijze sprak me heel erg aan. Dat willen we eigenlijk behouden.”

Dat eigen gezicht, hoe zou u dat omschrijven?

“Het eigengezicht is, het moet fris zijn, het moet sprankelend zijn, het moet aan de ene kant heel ritmisch en vrolijk zijn en aan de andere kant moet het net even een klein beetje meer kleur en power kunnen geven.”

Het eigen gezicht is heel muzikaal gezien, hoe vindt u Noordenveld als vereniging?

“Als in vereniging vind ik Noordenveld eigenlijk een goede mix van dat wat we uit de Amerikaanse stijl kennen en de Europese stijl, met daar, eigenlijk wat ik zou willen zeggen, het lichtvoetige als basis.”

Wat hoopt u bepaalt te hebben met deze vereniging binnen tien jaar?

“Nou wat ik hoop is dat de groep steeds meer zijn eigen gezicht kan behouden, uit verschillende dingen die we ook nu nog uitproberen natuurlijk in verschillende stijlen, dat dat nog duidelijker wordt. Ik hoop wel dat de groep homogener wordt, ik merk nog steeds beetje de bloedgroepen die erin zitten. Dat hindert niks, dat weten we, dat accepteren we ook, maar ik hoop dat het nog meer een eenheid wordt. En dat nog meer de sound en helemaal nu bijvoorbeeld met Jelle, met het slagwerk, dat we dat nog verder uit kunnen gaan breiden en uit kunnen gaan bouwen. En dat Noordenveld echt een heel eigen gezicht gaat krijgen en natuurlijk ook show technisch met Erwin erbij. Dat we dat met mekaar zo vorm kunnen geven dat het ook echt staat. Dat het op het moment dat de groep eraan komt lopen, dat de mensen als ze het al horen denken “he dat is Noordenveld”. Of dat ze iets zijn, op een flits, op YouTube bijvoorbeeld, dat ze direct zeggen “maar hey dat is typisch Noordenveld.”

Wat is u favoriete nummer van Noordenveld?

“Ja zeg, ‘kill your darlings’, dat is zo breed. Laat ik het zo zeggen, een favoriet heb ik niet echt want er zijn een heleboel stukken die ik leuk vind, die ik mooi vind. Er zijn stukken die ik geslaagder vind dan andere stukken laat ik het zo zeggen. Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vind, een heel leuk nummer geworden, vind ik Blue Monday, dat vind ik een fantastisch leuk stuk, vooral ook omdat het natuurlijk een compleet eigen arrangement van ons is naar aanleiding van het origineel, dat is 1 ding, het is niet gekocht. En het is ook eigenlijk de richting die we met Noordenveld uit willen gaan, maar daarnaast wil ik ook zeggen, dat bijvoorbeeld, Spartacus in de Show. Het klinkt heel gek, maar die tegenstelling en dat bedoelde ik zopas ook te zeggen. Als Noordenveld dat beiden kan doen dan heb je meteen een heel eigen sound. Dat tref je nergens dat soort stukken die gespeeld worden. Dat vind ik hartstikke leuk. Dus favoriet nee, meest geslaagd qua idee en richtinggevend die twee.”

MVN Profile foto Andries

Foto: Dana Ten Hoor