Interview Slagwerk instructeur – Jelle Roeper

By 22 september 2020Showband

Jelle is geïnterviewd door Jessica De Franco:

Wat is uw functie binnen Noordenveld?

“Slagwerkinstructeur.”

Waarom past deze functie bij u?

“Ik ben zelf opgeleid als concertslagwerker, en ben vanaf mijn achtste al werkzaam in verschillende verenigingen. Naast het zijn van slagwerkinstructeur heb ik dan ook al wat ervaringen in de muziekverenigingen wereld. Hier heb ik dingen geleerd die echt belangrijk zijn in een vereniging. Los van het trommelen en muziek maken moet je natuurlijk ook kijken naar hoe je een groep kan meenemen in een proces en daar weer beter van kan worden.”

Waarin scheidt Noordenveld zich van andere verenigingen?

“Niet, ongeacht in wat voor groep je zit, de processen blijven hetzelfde. Je hebt mensen die wat beter zijn en wat minder goed zijn. Je moet uiteindelijk met elkaar door de ontwikkelingen heen. Dat betekent dat je mensen die iets beter zijn een andere uitdaging moet geven dan mensen die minder goed zijn. Bij Noordenveld heeft het slagwerk meerdere instrumenten tot hun beschikking, hierin kan je ook natuurlijk ook nog wel schuiven. Maar eigenlijk is elke vereniging daarin hetzelfde. Elke vereniging denk wel uniek te zijn maar in de praktijk valt dit erg tegen, het blijft gewoon trommelen.” “Techniek van trommelen is niet anders, de uitvoering en presentatie is anders.”

 

Wat is het meest bijzondere wat u heeft meegemaakt met Noordenveld?

“Ik ben nog niet zo heel lang betrokken bij de vereniging. Eigenlijk is het heel recent, de voorbereiding van het kerstconcert, dat vond ik erg leuk. Vorige week was ik hier en waren jullie bezig met de repetitie, dat was voor mij het eerste punt toen ik dacht, hier is de afgelopen jaren echt wel wat gebeurt, qua klank en samenspel. Ik heb het concert zelf niet mee kunnen maken, maar die repetitie was voor mij een bijzonder moment. Dat merk ik bijvoorbeeld bij de show nog helemaal niet, die is nog fragiel en kwetsbaar. Maar vorige week vrijdag dacht ik voor het eerst, nou hebben we wat te pakken.”

 

Wat vindt u leuk aan werken met Noordenveld?

“Het is een relaxte club, niet te hoogdravend maar realistisch, daar hou ik erg van. Je kan wel heel hard roepen dat je fantastisch bent maar het vervolgens niet laten zien en horen, dat heb ik liever niet, doe maar gewoon. Word maar gewoon steeds beter en zorg er voor dat andere mensen om je heen dit dan zien, want dat gebeurt hier ook. De mensen om Noordenveld heen die juist niet betrokken zijn bij de vereniging, denken van “hier gebeuren interessante dingen.” Daar hou ik veel meer van en iedereen gaat hier ook vrolijk in mee. Het slagwerk vind ik zelf echt fantastisch, ze beginnen elke week een halfuur eerder met de repetitie, en dan ben ik standaard de laatste die binnenkomt, dat zegt al heel veel. Mensen staan op tijd klaar, ik kom binnen, tel vier vooraf en we kunnen beginnen. Dat vind ik erg veel zeggend, die gretigheid om beter te worden met elkaar is heel sterk.”

 

Wat is uw favoriete nummer van Noordenveld?

“Mushanga van Toto, heel relax nummer.”

 

Wat hoopt u behaald te hebben met Noordenveld binnen tien jaar?

“Dat staat los van presentatie of concours, dat interesseert me helemaal niks. Ik vind het mooi dat de hele club stabiel blijft, dat er nieuwe mensen aanhaken omdat ze het hier fijn vinden en naar hun zin hebben. Dat het een goed klimaat is voor jonge en oudere mensen. Dat er met elkaar muziek gemaakt wordt, respectvol en veilig. Dat is voor mij een doel, als iedereen ongeacht achtergrond een veilige omgeving heeft. Je kan je er dan ontwikkelen en dat wordt dan gerealiseerd samen met de hele vereniging. Als dat lukt dan ben ik uitermate tevreden, wat voor prijzen daarbij horen is voor mij niet interessant. Ik hou erg van persoonlijke ontwikkeling, of dit bij een WMC hoort, vind ik niet interessant”

Hoe zou u Noordenveld omschrijven in een paar woorden?
 
Een relaxte club met een realistisch toekomstbeeld, beheersbaar, stapje voor stapje het proces met elkaar door. De vereniging legt een langetermijnvisie neer en werkt hier met alle beheersbaarheid naar toe.”

MVN Profile foto Jelle Roeper